The starting points for this project were the need for a space to practice music, the wish to make a load bearing straw structure and the desire to reuse a large pane of double glazing which had an inner crack. Planned for the summer of 2007 it was delayed by a wet harvest. It took three months, 66 person days and cost approx. £4000 in materials. The building gains its light and heat passively from its south facing orientation.

The building explores the idea of Nebraska technique where the walls are structural and actually support the roof. The floor is a very simple platform of chipboard on pallets on gravel and the roof is corrugated steel sheeting on wood fibre insulation on larch sarking exposed to the underside. There is a douglas fir roof structure with fixed glazing in the gables. Wire ties are used to compress the bales and add stability. Windows and doors were second hand and fitted to oak bucks supplied by Falkirk Wood, which were built into the straw as work proceeded. In a traditional way the six layers of straw were raised in a day, by a party of people, so taking advantage of a weather window and avoiding rain getting at the bales.

The straw bales have a very good insulation and are fully breathable. This is achieved by putting a lime render on the outside and a clay plaster on the inside. All materials are natural and non toxic and have been sourced in Scotland. At the end of its life the building can return to the soil.