Michael and Helen Silvera approached Quercus in August 2004 to provide a design and obtain a building warrant for a new building on their farm at the end of Loch Leven. This was to accommodate their enterprise, which sells produce from the farm. The final scheme, complete at the end of 2005 has a shop, cafe, kitchen, stores and male, female and handicapped toilets. The Kitchen had to meet the full hygiene specifications expected by Environmental Health.
The construction is a concrete ground slab supporting a timber post and beam frame with timber roof trusses connected with large metal plates. Spanning the 9 metre width of the building the trusses dominate the interior. There are 7 bays of 2.4 metres giving an indoor space of 150 m2 approximately. This is supplemented by a covered verandah on the south side of the building where the vegetables are displayed. In between the wall posts and over the roof rafters are (SIPS) Structurally Insulated Panels. The roof is clad in profiled steel and the walls in horizontal roughsawn boarding.
In common with their policy of selling local produce, the Silveras found local tradesmen, namely a sips builder, an electrician, a plumber and a groundworker, to carry out the work. Michael and his son Martin were able to contribute to the construction process in between their farming duties. This kept the cost down to under £100,000.