Nigel & Carys Dawes approached Quercus in April 2003 to act as their Architects for the conversion of a derelict cartshed to a house. A joiner to trade Nigel has carried out most of the work himself. Carys has helped as much as possible whilst raising a family in a caravan tucked away in the walled garden that lies to the south.
Coupled with the fact of so much DIY there was the challenge of understanding an old building and making the most of what was there. With the floor this meant excavating without disturbing the minimal foundations that agricultural buildings have, installing a concrete slab and laying over a screed incorporating underfloor heating pipes over insulation. With the walls this meant working with existing openings and only forming new openings where it was unavoidable. All the walls were pointed with lime mortar before putting an insulated lining inside. With the roof, slates were stripped and reused, rafters replaced where rotten, insulation laid over and traditional slates on sarking put back. New triangular dormers grace the front elevation whilst the rear has a raised section with a lead flat roof to gain headroom.

A Raeburn stove sits at the heart of the house overlooking the main space with three of the five carstshed openings gracing one elevation and a fine new french door leading into the garden opposite. There are three bedrooms, a playroom, a living room and a workshop fitting into an L shaped plan on two levels.